Top Social

reklam

Fırın Sütlaç

4.01.2018

Fırın Sütlaç Tarifi

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır

Fırında Yumurtalı Sütlaç Tarifi

Fırın Sütlaç
  Geleneksel tatlılarımızdan sütlacı bilmeyeniniz yoktur sanırım. Eminim birçoğunuzun daha çocukken hafızalarına kazınmıştır benim gibi. Çocukluğum Fındıkzade' de geçti benim. Haftanın belirli günleri gelen sütçüden aldığı süt ile annem mutlaka sütlaç yapardı. Üzeri bir kaymak bağlardı ki inanamazsınız. Tatarlı severim ben , ateşten yeni inmiş şöyle dumanı üstünde hani..   Annem pişirir pişirmez çağırırdı beni sokaktan o zamanlar çocuklar özgürce ve korkmadan oynardı evlerinin önünde tabi.   Bol fındık kırığı ve tarçın eşliğinde  yerdim. Ne yazık ki bugün marketlerden aldığımız sütlerle yapılan sütlaçlar da o lezzeti bulamıyorum. İçerisinden yağı, kaymağı alınmış geriye adeta posası kalmış bir sıvı gibi geliyor bana. Eğer güvenilir bir çiftlikten süt alabiliyorsanız harika ama böyle bir durumunuz yoksa size tavsiyem süte krema katmanız. Aynısı olmasa da çiftlik sütü lezzetine yaklaşıyor kanımca.
 Fırın sütlaç ise sade sütlaca göre biraz daha afilli. Üzerinde ki yanmış kabuğun lezzeti sizi alıp bambaşka diyarlara götürüyor. Fırın sütlaç yapımını sade sütlaçtan ayıran kısım da işte o yanık kabuk işte. Ufak bir dokunuşla pişirdiğiniz sade sütlaç fırın sütlaca dönüşüveriyor. 

  Sütlacı severim ama farklı bir lezzet olsa daha iyi olur diyorsanız; Padişah Lokumu tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 
Çifte lezzeti bir araya getiren Karamel Soslu Tiramisu Kuplar' ın tarifine ise buradan ulaşabilirsiniz.  

 Hem kolay hem lezzetli Yalancı Cheesecake tarifine de buradan ulaşabilirsiniz. 

Tabuları yıkan  Vişne Soslu Tiramisu tarifine de buradan ulaşabilirsiniz. 

Sütlü tatlıları severim ama şerbetli tatlılara bayılırım diyorsanız Taş Kadayıf Tatlısı tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.

Ne şerbetli ne sütlü şöyle dışı çıtır içi lokum bir tatlı olsa da yesek diyorsanız Laz Böreği tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.   



Fırın Sütlaç Tarifi

Malzemeler: 
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2  su bardağı su
  • 1 litre süt
  • 1 paket süt  kreması 200 ml  ( isteğe göre)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Üzeri için; kırılmış fındık içi ve tarçın 


Yapılışı:
  Pirinci bol su ile yıkayın ve iki su bardağı su ile pirinçler iyice şişip suyunu çekinceye değin pişirin. 
Bir litre sütten bir su bardağını ayırın geri kalan sütü  ve toz şekeri  pirinçlerin üzerine dökün. Orta ateşte karıştıra karıştıra pişirip 5-6 dakika kaynatın. 
Bu arada ayırdığınız bir bardak sütün içerisine pirinç ununu ve nişastayı ekleyip eriyinceye değin karıştırın. 
Kaynamakta  olan süte  ekleyin. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdikten sonra ateşten indirin ve kremayı ilave ederek iyice karıştırın. 
 Yumurta sarısını bir kaseye alın üzerine bir kepçe pişen sütlaçtan ekleyip iyice karıştırın ve sütlaç tenceresine dökün.( Bu aşamada kızım sevmediği için,  ben tencereye karıştırmak yerine yumurtalı karışımı kaplara doldurduğum sütlacın üzerine eşit miktarlarda  döktüm.)
Sütlacı ısıya dayanıklı fırın kaplarına doldurun. 
Fırın kaplarını bir fırın tepsisi içerisine dizin ve tepsiyi kapların yarısına gelecek kadar su ile doldurun. 


 Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya değin yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.  Fırından aldığınız sütlaçları kırılmış fındık içi ve tarçın ile süsleyerek servis yapın. Afiyetler olsun sağlıcakla kalın dostlar...



Yorum Yaz
Yorum Gönder