Top Social

reklam

Kapuska

11.01.2018

Etli Kapuska Yemeği Tarifi

Kapuska Nasıl Yapılır

Kapuska
 Sevemedim gitti şu mübareğin kokusunu 😔 Çocukken annem ne zaman lahana pişirse evde kaçacak delik arardım.  Ben bunu yemem diye tuttururdum.  Kadıncağıza ne çektirirdim ah anacığım hakkı ödenmez... İşte bu hal ile yıllarca lahana yemedim desem yeridir.   Evlenip iş başa düşünce kaçacak yerde kalmadı tabi 😊Eşim de çok sevince el mahkum yapmaya başladım. Bir de baktım ki ben de sever olmuşum... Şimdi düşünüyorum da meğer ne kadar lezzetli,  bir o kadar da faydalı lahanadan kendimi boşu boşuna mahrum bırakmışım. Yılların acısını çıkartmak adına kış geldiğinde elimden geldiğince lahanalı yemekler , turşular , salatalar yapıp çocuklarıma da yediriyorum artık. Turşuluk ve sarmalık olarak ikiye ayrılır lahanalar. Bu tanım  fen dersi gibi oldu biraz ama inanın yapacağınız yemeğe göre bu ayırıma dikkat etmeniz gerekiyor 😊 Sarmalık lahanalar; daha yumuşak ve içi boş olur. Kapuska yapmak için  ise sert turşuluk lahana kullanmalısınız. 
   Kıymalı da yapabilirsiniz ama ben en çok kuzu eti yakıştırırım kapuska ya... Saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olan lahanaya siz de geç kalmadan bir şans verin. 

Etli lahana sarması tarifime de buradan ulaşabilirsiniz. 

Etli kara lahana sarması tarifime de buradan ulaşabilirsiniz. 

Kara lahana çorbası tarifime de buradan ulaşabilirsiniz. 


Kapuska Tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy lahana
  • 1 adet kuru soğan 
  • 350 gr  kuzu kuşbaşı 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • Tuz, Pul biber 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
Yapılışı:
Lahananın dış yapraklarını temizleyin sert olan kök kısımlarını ayırın ve bir kaç parçaya  bölün. Böldüğünüz lahanaları ince ince doğrayın.
Doğradığınız lahanaları bol su ile yıkayıp süzdürün. Kuru soğanı yemeklik ince ince  doğrayın. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını alarak eritin. Kızdırdığınız yağın içerisine kuşbaşı  kuzu etini ekleyin ve yüksek ateşte etler suyunu çekinceye değin soteleyin.


 İnce ince  doğradığınız kuru soğanları ilave ederek orta ateşte sotelemeye devam edin.
Salçaları ekleyip 1-2 dakika  kokusu çıkıncaya kadar kavurduktan  sonra lahanaları tencereye alın.




Üzerine iki su bardağı kaynamış sıcak su , damak zevkinize göre tuz ve pul biber  ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte lahanalar yumuşayıncaya değin pişirin. Süre sonunda 2 yemek kaşığı sirke  katarak bir kaç dakika daha pişirin ve ateşten indirin.
 Sıcak sıcak yanında da yoğurt eşliğinde servis yapın. Afiyetler olsun sağlıcakla kalın...
Yorum Yaz
Yorum Gönder