Top Social

reklam

Şıhıl Mahşi

4.06.2018

Şıhıl Mahşi Tarifi

Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır

Şıhıl Mahşi
 Güneydoğu yemeklerini çok seviyorum. Sevmeyen var mıdır acaba? İçerisinde bulunduğu coğrafya sayesinde bir çok farklı kültürün lezzetlerini  harmanlayan Güneydoğu Mutfağı tadına doyulamayacak lezzetler ile dolu bence. Kebapları ayrı tatlıları ayrı bir güzel değil mi sizce de? Egeliler alınmasın zeytinyağlı yemeklerinin lezzetine asla sözüm yok ama benim gibi et seven, bulgurlu lezzetlere bayılan ,şerbetli tatlılara karşı dayanılmaz derecede muhabbet besleyen birisi için Güneydoğu Mutfağı fazlasıyla  büyüleyici😍
Dolmaların şahı anlamına gelen '' Şıhıl Mahşi'' Hatay mutfağına ait bir lezzet... Kabak dolmasının farklı bir versiyonu gibi gelebilir ancak lezzet olarak onun çok çok üzerinde desem abartmış olmam inanın. Tek kusuru kızartılarak yapılması ki arada kaçamak yapmanın kimseciklere zararı olmaz inşaallah... Diğer yemek tariflerimi de incelemeden sayfamdan ayrılmayın lütfen!

Yeni Dünya Kebabı tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Erik Tava tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Fıstıklı Şiş Kebap tarifime buradan ulaşabilirsiniz.



Şıhıl Mahşi Tarifi

Malzemeler:

  • 1 kg kabak 
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 350 gr dana kıyma (tek sefer çekilmiş)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı  kaşığı biber salçası (arzuya göre domates salçası da olur)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz, karabiber, pul biber 
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet domates (kabakların ağzına konulacak)

Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 su bardağı su 

Yapılışı:
 Kabakları yıkayın , kabuklarını tırtıklı olacak şekilde kazıyın ve ikiye bölün.
İçlerini dikkatli bir şekilde oyun. Çıkan kabak içlerini hava almayan bir kap içerisine alarak daha sonra kabak mücveri, terbiyeli havuçlu  kabak çorbası veya mücver kek yapmak üzere buzdolabına kaldırın.
Sıvı yağı kızdırın içlerini oyduğunuz kabakları kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
Diğer bir tencere içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağını dökerek kızdırın. Küp doğradığınız kuru soğanı kızgın yağın içerisine alarak hafif şeffaflaşıncaya değin soteleyin. Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
Haşlanmış nohutları ve baharatları da ilave edin, 3-4 dakika daha kavurun. İnce kıydığınız maydanozu ekleyerek tencereyi ocaktan indirin.
Soğuyan ve fazla yağı süzdürülen kabakların içerisine iç malzemeden yarım parmak boşluk bırakarak doldurun. Boşluk kısımlara domates dilimlerini yerleştirin ve fırın kabına dizin.( Ben kıymalı harcı biraz fazlaca yaptığım için artan iç harcı, içlerini oyduğum patateslere de  doldurdum)  Sos için gerekli malzemeleri karıştırın ve fırın kabındaki kabakların üzerine gezdirin.
180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 - 35 dakika pişirin. Afiyetler olsun sağlıcakla kalın..

2 yorum on "Şıhıl Mahşi "
  1. Çok iştah açıcı görünüyor Deneyeceğim inşallah Leylacım Ellerine Sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yaseminim eminim senin elinden de harika olur canım :)

      Sil