Top Social

reklam

KURU FASULYE

7.06.2016
 KURU FASULYE TARİFİ
DÜDÜKLÜDE ETLİ KURU FASULYE TARİFİ
DÜDÜKLÜDE ETLİ KURU FASULYE
  Türk mutfağının başlıca yemeklerinden biri olan kuru fasulyeyi yapmayan yoktur sanırım. Hepinizin bildiği gibi kuru fasulyeyi tam kıvamında tutturmak da maharet ister. Tabi her Türk kadınının damarlarında akan asil kan bu mahareti otomatik olarak taşımalarına neden olsa da arada istenmeyen sonuçlar yaşanabilir :)
  Düdüklü tencere kullanarak tam kıvamında ve kısa sürede pişmiş kuru fasulye yemeği yapabilirsiniz. Benim gibi düdüklü tencereden korkanlar vardır mutlaka, seslerini duyar gibiyim :)  Sakin olun kurallarına dikkat ettiğiniz sürece size sıkıntı değil konforu yaşatacak bir nimet düdüklü tencere.
   Benim düdüklüm yamuk kapak lakaplı olanlardan. Yaklaşık 15 yıldır kullanıyorum pek bir memnunum Allah bozmasin mutluluğumuzu. Düdüklü tencere kullanımında iki önemli husus var. Birincisi hava deliklerini daima iyi temizlemek ve tencereyi ağzına kadar doldurmamak. Bu hususlara dikkat edildiğinde Allah'ın izniyle sorun yasamazsınız.

KURU FASULYE TARİFİ
MALZEMELER :

  • 500 gr Dermason kuru fasulye 
  • 350 gr Dana kuşbaşı 
  • 2 Yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 Adet iri kuru soğan 
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası 
  • 2 Yemek kaşığı domates salçası 
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
YAPILIŞI :
  Akşamdan kuru fasulye ayıklanıp güzelce yıkanır. Üzerine iki parmak kadar geçecek soğuk su konularak sabaha kadar bekletilir.
  Ertesi gün düdüklü tencere içerisine iki yemek kaşığı sıvıyağ dökülür. Etler üzerine ilave edilir ve orta ateşte suyunu çekene değin sotelenir.
 Kavurulmaya başlayan etlere küp doğranmış kuru soğan eklenerek 2-3 dakika daha sotelenir. Biber salçası , domates salçası ve suyu süzdürülmüş kuru fasulyeler ilave edilir.

   Damak tadına göre tuz ve yaklaşık 4 su bardağı kaynar suda ( fasulyenin üzerini 3 parmak aşmalı) eklenerek tencerenin ağzı kapatılır.  Yüksek ateşte fıslayana kadar kaynatılır. Fısladıktan sonra kısık ateşte 25 dakika pişirilir.  25 dakika sonunda ateşten indirilir ve havasını boşaltana değin bekletilir. Bu esnada  tencere soğuk su altına tutularak daha çabuk havası boşaltılabilir ama benim gibi korkanlara tavsiye etmem :)  Afiyet olsun.

Yorum Yaz
Yorum Gönder