Top Social

reklam

KARA LAHANA ÇORBASI

25.02.2016

KARALAHANA ÇORBASI TARİFİ

KARALAHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR

MANCAR ÇORBASI TARİFİ


KARA LAHANA ÇORBASI




     Karadeniz yemekleri içerisinde en sevdiğim Sürmene Döner'idir. Başlık Kara lahana Çorbası olunca ne alaka dediğinizi duyar gibiyim :))  Ama maalesef acı gerçek buydu ta ki Kara lahana Çorbasını pişirene kadar. 
     Marketin manav tezgahına acaba bugün ne pişirsem diye bakınırken göz göze geldiğim kara lahana demeti, kendini bir anda mutfak tezgahımda buldu. Google yengede yaptığım "kara lahana ile ne yapabilirim " sualine aldığım damak zevkimize en yakın tarif "kara lahana sarması" olduğu halde ben zoru seçtim ve ev halkının tüm itirazlarına göğüs gererek Kara lahana çorbası yaptım. 
      Pişman değilim iyiki de yapmışım gerçekten çok lezzetli bir çorba oldu. Sizlerinde bu lezzetten mahrum kalmanızı  istemem. Tabularınızı yıkmanız temennisiyle. ..

KARALAHANA ÇORBASI 

MALZEMELER: 


  • 1 Demet karalahana  (mancar)
  • 2 Adet kuru soğan 
  • 3 Diş sarımsak 
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 Yemek kaşığı ayçiçek yağı 
  • 2 Yemek kaşığı mısır unu
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası 
  • 250 gr haşlanmış kuru barbunya 
  • 1 Yemek kaşığı kuyruk yağı  ( ben 1 su bardağı kemik suyu kullandım ) 
  • Tuz 
  
YAPILIŞI :
      Kuru barbunyalar bir gece önceden yıkanarak bir tencereye alınır.  Üzerini geçecek kadar su ilave edilerek bekletilir.  Ertesi gün iyice pişene ve kara suyu çıkana kadar haşlanılıp süzülür. 
    Karalahanalar bol su ile güzelce yıkanır. İncecik kıyılır ve 1 tatlı kaşığı tuz ile iyice ovalanır.  Kuru soğanlar yemeklik doğranır. Sarımsaklar soyulup bıçağın arkası ile ezilerek doğranır.  Derin bir tencerede tereyağı eritilir içerisine sıvıyağ eklenir. Kızdırılan yağın  içerisine alınan kuru soğanlar ve sarımsaklar   kavrulur.  Sırasıyla mısır unu , biber salçası , domates salçası ve suyu sıkılmış kara lahanalar eklenerek kavurmaya devam edilir. 
    4 litre su , 1 bardak et suyu ve damak tadına göre tuz ilave edilir. Kara lahanalar iyice yumuşayınca barbunyalar eklenir.  Beş dakika daha kaynatılan çorba ateşten indirilip servis yapılır.  
     Çorbanın aslını bilen Karadenizli kardeşlerimin affına sığınarak tarifte yaptığım değişikliklerden ötürü beni mazur görmelerini rica ediyorum.   Orijinal tarifte kuyruk yağı vardı ancak biz sevmediğimiz için ben koymadım.  Ayrıca kırık mısır ve bir Arnavut biberi kullanılan orijinal tarifi değiştirdim af ola :) Dileyenler öyle de yapabilir ama biz böyle sevdik. Afiyet olsun. 
           

                    





3 yorum on "KARA LAHANA ÇORBASI "
  1. Denilen ben tüm ev hakkını itirazına ragmen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de denemelisin arkadaşım kimseyi dinleme lezzet peşinde olmak bunu gerektirir :)

      Sil