Top Social

reklam

BAŞLARKEN

15.02.2016
BESMELENİN ANLAMI
BESMELENİN ÖNEMİ

               



          Peygamber Efendimiz (sav) besmelesiz başlanan işler hakkında şöyle buyurmuştur: "Besmelesiz her iş güdüktür." (Ebu Dâvud , Edeb:21) Yani Besmele ile başlanmayan her iş yarım kalmıştır. Çünkü Besmele her hayrın başı ve tamamlayıcısıdır.
     "Bismillah" her hayrın başıdır. Biz dahi başta ona başlarız. Bil ey nefsim! Şu mübarek kelime, İslam nişanı olduğu gibi bütün mevcudatın lisan-ı hâliyle vird-i zebânıdır. "Bismillah" ne büyük ne tükenmez bir kuvvet, ne çok bitmez bir bereket olduğunu anlamak istersen ,şu temsilî  hikâyeciğe bak dinle... Şöyle ki:
    Bedevî arab çöllerinde seyahat eden adama gerektir ki: Bir kabile reisinin ismini alsın  ve himayesine girsin. Tâ, şakilerin şerrinden kurtulup hâcâtını tedarik edebilsin. Yoksa tek başiyle hadsiz düşman ve ihtiyacatına karşı perişan olacaktır.
     İşte böyle bir seyahat için iki adam sahraya çıkıp gidiyorlar. Onlardan birisi mütevâzi idi. Diğeri mağrur. Mütevazîî, bir reisin ismini aldı. Mağrûr almadı...Alanı her yerde selâmetle gezdi. Bir katı-üt-tarika  rast gelse der: "Ben, filân reisin ismiyle gezerim." Şâkî def'olur ,ilişemez. Bir çadıra girse o nam ile hürmet görür. Öteki mağrûr, bütün seyahatinde öyle belâlar çeker ki tarif edilemez. Daima titrer, daima dilencilik ederdi. Hem zelil, hem rezil oldu. 
    İşte ey mağrûr nefsim! Sen o seyyahsın. Şu dünya ise bir çöldür. Aczin ve fakrın hadsizdir. Düşmanın, hâcâtın nihayetsizdir. Madem öyledir; şu sahranın Mâlik-i Ebedîsi ve Hâkim-i Ezelîsinin ismini al... Tâ,  bütün kâinatın dilenciliğinden ve her hâdisatın karşısında titremekten kurtulasın.
                                                                    Risale-i Nur Külliyatı Sözler Birinci Söz
                                                                                                       Bediüzzaman Said Nursî 

      
         Esselâmu Aleyküm  ve Rahmetullahi ve Berekâtuhu sevgili dostlarım. Uzun zamandan beri  yapmayı hayal ettiğim bloğumu açmak nasip oldu çok şükür. Hayatıma yeni bir kapı aralamanın tatlı heyecanını yaşıyorum bu aralar. İşte bu nedenle sözlerime başlamadan evvel öncelikle Efendimiz Hz Muhammed (sav)'in  bir hadis-i şerifini ve Bediüzamanın Sözler Risalesinin Birinci Sözünü paylaşmayı uygun gördüm. Çünkü besmelesiz başlanan iş tamamlanmamış yarım kalmıştır. Birinci Sözde  "Bismillah her hayrın başıdır." denilmekte ,daima hayırlı işler yapmamız ve bu işlere başlarken besmele ile başlamamız gerektiği küçük ama anlamca büyük bir hikâyecikle bizlere anlatılmaktadır.
       İşine besmele ile başlayan kişi Allah-u Teâlâ'nın koruması altındadır. Tabi ki besmele ile başlanan bir işin ,mutlaka başarıyla  sonuçlanacağı şeklinde kanıya varmak yanlış olur. Ancak kesinlikle hayırla  sonuçlanacağını söyleyebiliriz. İnsan başarı için gerekli adımları attığında kendine düşen görevi yerine getirmiş olur ancak sonucunda elde edeceği kazanç ya da kayıp Allah'ın hikmetine bağlıdır. Bir işe başlayan kişi başarının Allah'tan olduğunun bilinci içinde kendisine düşen görevleri eksiksiz yerine getirir ve sonuca karışmaz. İşin iyi ya da kötü sonuçlanması onun elinde değildir. Bunu bilen kişi sıkıntı çekmez.
    Besmelenin anlamı:" Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla" demektir. Besmele çeken kişi dünyevî ve uhrevî bütün işlerinde Allah'a sığınmış ve kendini ona teslim etmiş demektir. Ben de bu işe başlarken her şeyi yoktan var eden Rabbime sığınıyor ondan, yardım diliyorum. İyi niyetlerle çıktığım bu yolda inşâallah başarılı olabilirim. Önce Yaradan sonra da sizlerin desteğiyle inşâallah...Selam ve dua ile

                                                                


Yorum Yaz
Yorum Gönder