Top Social

reklam

Halka Tatlısı

24.04.2018

Halka Tatlısı Tarifi

Halka Tatlısı Nasıl Yapılır

Pataşu Hamuru Tarifi
Halka Tatlısı 
Şimdiki nesil bilmez ama Halka Tatlısı bizim çocukluğumuzun efsane lezzetidir. Okul kapısında camekanlı seyyar arabalar içerisinde satılan Halka Tatlısı, okuldan eve dönerken az eşlik etmemiştir bana... Seyyar satıcılardan korkmadan alışveriş yapıldığı seksenlerde Halka tatlısı, Şambali ve Turşu Suyu biz çocukların en çok sevdiği lezzetlerdi. Şimdiki gibi büyük marketlerin hemen her köşe başında olmayışından sanırım paketli ürünlere pek bir uzaktık. Sevdiğimiz ve sanırım erişebildiğimiz paketli ürünler ise  bir elin parmakları kadar sayılıydı inanın. Oyuncaklı yumurtalar yoktu ama leblebi tozları vardı mesela... Yerken her defasında boğulma tehlikesi geçirmemize rağmen içerisinden çıkacak naylon yüzük için canımızı ortaya koyardık. Koz helva , kağıt helva severdik. Dişlerimin çürümesinde büyük emeği olan baston çikolata, elma şekeri ve çubuk şekerleri de yad etmeden geçmemeli elbette 😊 Bu saydığım paketli ürünlere her daim izin verilmezdi ama Halka Tatlısı'na asla laf edilmezdi bizim evde. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık, ısırdığınızda balı ağzınıza akan harika  bir lezzet olan Halka Tatlısı' nı  artık güvenerek satın almak neredeyse  imkansız. Uzun süre kızartma yapılan ve yanan yağlar sağlık için oldukça sakıncalı. Eyvah! O zaman dışarıda Halka Tatlısı yiyemeyecek miyiz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Halka Tatlısı yapmak sandığınızdan çok daha kolay, üstelik dışarıda yediklerinize göre  daha sağlıklı ve lezzetli. Profiterol ve ekler yapımında kullanılan Pataşu Hamuru ile hazırlanan Halka Tatlısı' nı  eminim bir kere yaptıktan sonra müptelası olacaksınız...
Diğer tariflerime de göz atmadan sayfamdan ayrılmayın lütfen...

Taş Kadayıf Tatlısı tarifime buradan ulaşabilirsiniz.

Muffın Kalıbında Kadayıf Tatlısı tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.

Karamelize Şerbetli Armut Tatlısı tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.



Halka Tatlısı Tarifi 

Malzemeler :

  • 2 su bardağı su
  • 50 gr tereyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 çimdik tuz
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası 
  • Kızartmak için: sıvı yağ 
Şerbet Malzemeleri : 

  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 dilim limon 



Yapılışı:

 Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğutalım. Toz şekeri ve suyu tencereye alın. Karıştırarak  şekeri eritin. Kaynamaya başlayınca 7-8 dakika daha kaynatın.
Üzerine bir dilim limonun suyunu sıkın. Ben sıktığım limon dilimini de şerbete atarak kaynatırım. Limonun kokusunu çok seviyorum çünkü 😊 2 dakika daha kısık ateşte kaynatıp ateşten alın.
Tereyağını derin ve yayvan bir tencereye alarak eritin.
Eriyince üzerine suyu ilave edin. Bir taşım kaynayınca, tek seferde unu ekleyin ve toparlanana değin karıştırın.
Hamuru başka bir kaba aktarıp soğutun. Soğuyan hamura teker teker oda sıcaklığındaki yumurtaları ekleyerek mikser ile iyice çırpın.
İrmik ve mısır nişastasını da ekleyin.  Hazırladığınız hamuru,  ucuna büyük boy  tırtıklı duy takılmış  bir  sıkma poşetine doldurun. 
Sıvı yağı yayvan bir tencereye alın. Sıkma poşetindeki hamuru halka şeklinde yağın içerisine sıkın. Sıvı yağ tatlıların üzerine kadar  çıkmalı. Tencere içerisine birbirine değmeyecek kadar halka tatlısı yerleştirdikten sonra ateşi orta derecede  açın.
Halkaları ters yüz ederek iyice kızartın. Kızaran halkaları kevgir yardımıyla yağın içerisinden süzdürerek alın ve soğuk şerbetin içerisine koyun.


Şerbet içerisinde bir kaç dakika beklettikten sonra servis tabağına alın. Toz Antep Fıstığı rendesi ile süsleyerek servis yapın. Kalan  hamuru, yağı soğuttuktan sonra yine  halka şeklinde sıkarak kızartın. Yağın soğuk olması önemli; eğer sıcak olursa tatlıların dışı kızarır ama içleri hamur kalır. Afiyetler olsun ,sağlıcakla kalın...
12 yorum on "Halka Tatlısı"
  1. Çok severim. Bende zaman zaman yaparım. Elinize sağlık. Mis gibi olmuşlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şenay hanımcım eminim sizin elinizden de harika olur

      Sil
  2. Merhaba. Ben yaptım bir kere sizin tarifle değil başka tarifdi. Şerbete atınca yumuşak oldu ıslak ekmek gibi. Neden oldu sizce? Sizinki harika görünüyor ellerinizlellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ben de öyle bir tarif deneyiminde bulunup hüsrana uğramıştım. Bu tarifte hem irmik hem de mısır nişastası bulunmakta, bu nedenle çıtırlığını asla yitirmiyor.

      Sil
  3. merhaba sizi tesadüfen buldum kızımın ve benim bayıldığımız bir tat ilk fırsatta deniyeceğim teşekkürler.bende çinilere bayılıyorum bu arada :D benim sorum bu tariften nekadar halka tatlısı çıkıyor ? tencere büyüklüğünü ayarlamak adına :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş safa geldiniz :) Bizim evde de çok sevilir. Aslında sizin el ayarınıza göre değişir ama örnek vermek gerekirse ben 25 adet yapmıştım. Çini bizim kültürel mirasımız sevmemek mümkün değil bence de...

      Sil
  4. Ellerinize sağlık muhteşem olmuş..Bende en kısa zamanda denemek isterim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim çok zarifsiniz en kısa zamanda bekliyorum deneyiminizi 🤗

      Sil
  5. Merhaba,benim merak ettiğim çocukluğumda yediğim tatlıya benzeyecek mı,hiç bir yerde o lezzeti bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, açıkçası sizin çocukluğunuzda yediğiniz tatlının tadını bilemediğim için ne desem havada kalır. Ancak size çıtır çıtır ve çok lezzetli olduğu konusunda gönül rahatlığıyla teminat verebilirim. Umarım deneyimleyip sonucu benimle paylaşırsınız...

      Sil