ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA TARİFİ
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA NASIL YAPILIR
ZEYTİNYAĞLI SARMA NASIL YAPILIR
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA |
Yapımı saatler süren ama yemesi dakikalar almayan bir lezzettir Zeytinyağlı Yaprak Sarma. Hemen hemen hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir klasiktir o. Ben en çok İstanbul usulü olan halini severim; hani bilirsiniz ya biraz şekerli, kuş üzümlü, tarçınlı...
Nedense çevremde Zeytinyağlıyı (hane halkı hariç 🙂) benim gibi seven hiç kimse yok.
Tuz oranı oldukça baskın hatta salça koyanlar bile var. İşin açıkçası damak zevkime hiç uyduramıyorum, böyle Zeytinyağlıları yediğimde kendimi ''Tuzlu Sütlaç'' yemiş gibi hissediyorum.
Tabii sonuçta bu benim damak zevkim ve farklı şekilde seven insanlara da saygım sonsuz.
Daha önce yapmış olduğum Vişneli Yaprak Sarması tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
Zeytinyağlı biber dolması tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA TARİFİ
MALZEMELER;
- 500 gr salamura üzüm yaprağı
- 2 su bardağı pirinç
- 5 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 20-25 gr çam fıstığı (isteğe göre koyulmayabilir.)
- 1 çay bardağı kuş üzümü (küçük boy)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı nane
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kaynar su
- 1 limon suyu
YAPILIŞI;
Yaprakları bol su altında iyice yıkayın ve bir kaba alın, üzerlerine sıcak su doldurup en az yarım saat tuzunun gitmesi için bekletin.
Zeytinyağının 1 su bardağını tencereye alın ve kızdırın. İnce ince kıydığınız kuru soğanları zeytinyağı içerisine alarak kavurun. Soğanlar sararmaya başlayınca çam fıstıklarını ekleyerek kavurmaya devam edin. Onların da renkleri hafif sararınca bol su ile yıkayıp nişastasından arındırdığınız pirinçleri ekleyin. Pirinçler şeffaflaşana değin orta ateşte kavurmaya devam edin.
İyice yıkayıp saplarından ayırdığınız kuş üzümlerini, baharatları, tuzu ve şeker ekleyip 1 çay bardağı kaynar suyu üzerlerine dökün. Ocağı kısın ve suyunu çekinceye değin pişirin. Pişen iç harcınızı soğuması için kenara alın.
Suda beklettiğiniz yaprakları çıkarın ve hafifçe sıkarak suyunu süzün. Saplarını kesin ve iç tarafı size bakacak şekilde zemine serin. Yaprağın büyüklüğüne göre yeterli miktarda iç harç koyun. İki kenarını içe katlayıp rulo şeklinde sarın.
Tüm yapraklar için bu işlemi uyguladıktan sonra arta kalan yırtılmış ve dokusu kötü olan yaprakları tencerenizin altına serin. Bunu yapmamızın nedeni sarmalarımızın pişerken yanmasını önlemek. Sardığınız sarmaları düzgün bir şekilde tencerenize dizin.
Tüm sarmalar dizilince üzerlerine yine yırtık yapraklardan serin. Bunu yapmamızın amacı ise tencere kapağından damlayan su ile sarmalarımızın kararmasını önlemek.
1 limon suyu, yarım su bardağı zeytinyağı ve sarmalarla aynı hizaya gelecek kadar soğuk su ekleyip tencerenizi ocağa alın.
Varsa üzerine bir sarma taşı, yoksa tencerenizin büyüklüğüne göre bir tabağı ters şekilde koyabilir bu sayede sarmalarınızın pişerken şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz.
Orta ateşte suyunu çekip yapraklar iyice yumuşayıncaya değin pişirin. Gerekirse kaynamış su ilavesi yapın. Pişen sarmalarınızı mümkünse bir gece buzdolabında bekletip öyle servis edin. Afiyet olsun, sağlıcakla kalın..
Yorum Yaz
Yorum Gönder