Top Social

reklam

KIZILCIK MARMELATI TARİFİ

20.08.2017
KIZILCIK MARMELATI NASIL YAPILIR
KIZILCIK MARMELATI TARİFİ

KIZILCIK MARMELATI
Kızılcık deyince hemen hemen hepimizin aklına o malum türkü gelir  'Kızılcıklar oldu mu ,selelere doldu mu'...   Türkünün bir sonraki dizelerinde geçen;  ' Gönderdiğim çoraplar ayağına oldu mu' cümlesi de yavaş yavaş havaların soğuyacağını anlatır bize.  Eski türküler, şarkılar  ne kadar da naif ve güzeller sizce de öyle değil mi? Buradan yaşımın ne olduğu sorusuna  doğru kayacak gibi geldi yazının gidişatı iyisi mi ben konuyu değiştireyim yavaştan.
Kızılcığın  sopasının da hayli meşhur olduğunu biliyor muydunuz? Rahmetli dedemin kızılcık sopasının tadına bakan rahmetli babacığım derdi; çok can yakarmış...
Neyseki can acıtıcı sopasına rağmen oldukça şifa veren meyvelere sahip kızılcık. Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre kansere ve tümörlere karşı oldukça faydası var. Üstelik biz hanımların derdi olan ciltteki kırışıklık ve yaşlanmayı da önleyici. Mayhoş bir lezzete sahip kızılcığın bence en güzel hali; marmelat. Yapımı biraz zahmetli ancak yemesi oldukça zevkli.


KIZILCIK MARMELATI TARİFİ
MALZEMELER:

  • 1 kg Kızılcık
  • 1 kg Toz şeker 
  • 2 Diş karanfil
  • 1 Çubuk tarçın
  • 1 Çay kaşığı tereyağı
  • 1 Tatlı kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Kızılcıkları yıkayıp, derin bir tencereye koyun. Karanfil ve tarçın ekleyin, üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kızılcıkları kabukları patlayıp soyuluncaya değin pişirin. Pişen kızılcıkları soğumaya bırakın. Çubuk tarçın ve karanfıllerı de içerisinden çıkarın.


Soğuyan kızılcıkları tel süzgeç yardımıyla arada haşlama suyundan da ilave ederek ezin . Kabuk ve çekirdeklerinden ayırın.


 Elde ettiğiniz püreyi başka bir tencereye alarak üzerine toz şeker ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eklememizde ki amaç marmelatımızın köpürmesine engel olmak ve parlak olmasını sağlamak.



 Orta ateş üzerine aldığınız karışım kaynamaya başlayıp şeker iyice eridiğinde blenderden geçirin ve  yeniden ateşe koyun.Kızılcık da ayva gibi jöleleşen bir yapıya sahip koyulaşıp  kıvam alan kızılcık marmelatına limon suyunu ilave edin ve 3-4 dakika daha pişirin ve ateşten indirin.  Aralıklarla karıştırarak kabuk bağlamasını engelleyin. Soğuduğunda kavanozuna yerleştirin.


Eğer kışın tüketecekseniz marmelatınızı pişer pişmez sıcakken kavanozlara doldurun ve ağızlarını yeni kapaklarla kapatarak ters çevirin. Soğuyuncaya kadar o halde bekletin. Afiyet olsun sağlıcakla kalın dostlar...


Yorum Yaz
Yorum Gönder