Top Social

reklam

BADEMLİ KAYISI REÇELİ

6.07.2017
BADEMLİ KAYISI REÇELİ TARİFİ
KAYISI REÇELİ NASIL YAPILIR
BADEMLİ KAYISI REÇELİ
     Reçel yaz meyvelerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için Araplar tarafından bulunmuş bir tatlı çeşididir. 7. yüzyılda Arap Müslümanların  şeker kamışı ile tanışması sonucunda başlar reçelin öyküsü. Endülüs'ün fethi ile Avrupalılarda bu lezzeti öğrenir.
  Osmanlıda reçel saray mutfağının özel ilgisine mazhar olmuş bir lezzetmiş. Saray mutfağının Helvahane adı verilen bölümünde  şeker kamışı suyu ve bal ile  reçeller yapılırmış. Gül reçeli sarayda en revaçta olan reçelmiş. Bunun yanı sıra menekşe, fulya çiçeği, hurma, gülbeşeker, turunç, hünnap, kızılcık, kabak, patlıcan, Frenk üzümü, ayva, kayısı, ceviz, zerdali, erguvan çiçeği ve daha bir çok reçel yapılmaktaymış.
   Özel günlerde, düğün ve bayramlarda misafirlere yemek sonrasında ve kahve öncesinde ikram edilirmiş.  Kahve yanında sunulan reçelden sadece bir kaşık alınır, kaşık su dolu bir kaba bırakılır, üzerine kahve içilirmiş. Reçel pişirmeyi bilmeyen kızlar ayıplanır ve evde kalırmış. Günümüzde her şeyin hazır olarak bulunabildiğinin , çeşit çeşit reçellerin market raflarını süslediğinin farkında olmakla birlikte evimizde içinde ne olduğunu bildiğimiz lezzetleri yememiz gerektiğine inanıyorum. Elimizden geldiğince bizden sonraki nesillere de aktarmak gerektiğini düşünüyorum.


 Her ne kadar Osmanlı dönemindeki reçel türlerinin tamamına  erişmek mümkün olmasa da  elimizdekileri değerlendirelim dostlar. Reçeller içerisinde en sevdiğim olan kayısı reçeli tarifimize geçelim. Lezzetini çok sevdiğimden ben Iğdır kayısısı tercih ettim ancak Malatya kayısısı da kullanabilirsiniz.


BADEMLİ KAYISI REÇELİ TARİFİ 
MALZEMELER :

  • 2 Kg Iğdır kayısısı
  • 1500 Kg toz şeker 
  • 1 Tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 Çay kaşığı limon tuzu 
  • Kayısı çekirdeklerinin bademi 
YAPILIŞI:
Kayısıları yıkayıp ortadan ikiye bölün. İçinden çıkardığınız çekirdekleri kırın ve bademlerini çıkarın. On dakika kadar sıcak su içerisinde bekletin ve kabuklarını soyun. Bademleri ortalarından ikiye ayırın.


Kayısıları küçük parçalara bölerek derin bir tencereye koyun. Üzerine 1500 kg toz şeker ilavesi yapın. Kayısılar ekşimsi ise şeker oranını 200 gr daha arttırabilirsiniz.  En az 5-6 saat ya da bir gece bekletin. Bu süre zarfında kayısılar sulanacaktır.


Süre sonunda tencereyi orta ateşe koyun ve kayısılara zarar vermeden hafifçe karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlayın. Tereyağını ilave edin ve baş ucundan ayrılmayın yoksa taşabilir.  Kaynamaya başlayan reçelin köpüklerini alın,  köpükler iyice temizlenmezse reçelin içinde kötü bir görüntü oluşturur çünkü. Köpükleri aldığınız kaşığın su ile temas etmemesine ve kayısıları ezmemesine özen gösterin.


Kısık ateşte reçel  kıvam alıncaya değin ara ara oluşan köpükleri de temizleyerek kaynatmaya devam edin. Benim reçelimin kıvam alması yaklaşık 45 dakika sürdü. Reçelin suyundan  temiz ve kuru bir yemek kaşığı ile alın ve  bir kase içerisine dökün.  Kaşıktaki son damla akmakta zorlandığında reçeliniz olmuş demektir. Ya da kaseyi derin dondurucuya koyup 2-3 dakika beklettikten sonra çıkarın ve akışkanlığını kontrol edin. Katılaşmışsa  tencereye  limon tuzunu ve temizleyip soyduğunuz bademleri  ilave edin , 5-6 dakika daha kaynatın ve ateşten indirin. İyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin. Afiyet şifa olsun, sağlıcakla kalın dostlar...
4 yorum on "BADEMLİ KAYISI REÇELİ"
  1. Bende böyle çekirdekli yapıyorum canım. Annemden öyle öğrendim ve bayılıyorum. Çok güzel oluyor. Ellerine sağlık arkadaşım. Afiyet Olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hali ile çok daha lezzetli ve gösterişli oluyor gerçekten de. Teşekkür ederim canımın içi.

      Sil
  2. Bir Malatyalı olarak ellerinize sağlık diliyorum. Bir ekleme yapmak istiyorum. Eğer kayisilar yumuşak ise keskin güneşte 4-5 saat bekletilebilir. Ezilme yapmaz böylelikle. Bir de karanfil çok yakışıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malatya'nın kayısılarının lezzetini iyi bilirim şahanedir. Tavsiyenizi kulağıma küpe yaptım nasipse bir daha ki sefere öyle yapacağım. İlginiz için teşekkür ederim.

      Sil