Top Social

reklam

Leblebili Kurabiye

5.11.2019

Leblebili Kurabiye Tarifi

Leblebi Tozlu Kurabiye 

Leblebili Kurabiye
Çocukluğumun geçtiği 80' lerde hemen hemen her çocuğun tattığı bir lezzetti ''leblebi tozu''. Yerken boğulma riskinin had safhada olmasına rağmen içinden çıkacak dandik oyuncağı bulmak adına ne çok alırdık. Eee ne yapalım o zamanlar Kinder vardı da biz mi almadık 😊 Dandik mandik ama bizi mutlu ederdi ne yalan söyleyeyim. Sanırım küçük şeylerle mutlu olan son nesil bizdik...
Aradan geçen yıllar zarfında leblebi ile tek temasım hamilelik dönemlerinde oldu. Şiddetli mide bulantılarımı bastırmak için ilk aylarda bolca tüketirdim. Keser miydi elbette hayır ama kısa süreli bastırmaya yaradığını söyleyebilirim. Şimdilerde ise sadece kış günlerinde kavrulmuş sıcak leblebi yemeyi seviyorum tabi közlenmiş kestaneden sonra... Sevgili leblebi ile olan mesafeli ilişkimizi samimiyete çeviren kişi ise bir kaç yıl önce başlayan çini merakım sayesinde tanıştığım dünya tatlısı Ergül ablamdır.  Leblebi tozlu kurabiye yapıp kursa getirmesiyle beni taaa 80' lere götürüp orada bir tur attıran şahane kurabiyelerinin tadı hala damağımdadır. 
Geçtiğimiz akşam alış veriş için Bakırköy'e inmiştim.Havada hafiften serin malum hal böyle olunca  hızlı hızlı meydandan aşağı sallanırken kokuyu aldım. Kokunun geldiği yöne doğru gittim. Baktım yaşlı bir amca kuru yemiş dükkanının önünde leblebi kavuruyor. Sıcacık leblebilerden bir paket aldım üşüyen ellerimi bir anda ısıtıveren paketi açıp leblebileri yiye yiye alış verişi yaptım. Eve dönüş yolunda kızlara da alayım dedim ama eve gelene kadar sıcaklığını kaybeden leblebilerin yüzüne kimsecikler bakmadı. Aklıma Ergül ablamın kurabiyeleri gelince bende leblebileri öğütüp Leblebili kurabiye pişirdim. Nasrettin Hocanın ' ye kürküm ye ' fıkrasında olduğu gibi yüzüne bakılmayan leblebiler kılık değiştirince kıymete bindi😄 Az malzemeli, üstelik çok pratik ve fazlasıyla bereketli Leblebili Kurabiyeleri mutlaka deneyin eminim çok seveceksiniz.
Diğer kurabiye tariflerimi de incelemelisiniz!

Granolalı Kurabiye tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 

Amaretti Kurabiye tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 

Portakallı Halka Kurabiye tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 

 Fındıklı ve Damla Çikolatalı Biscotti tarifime buradan ulaşabilirsiniz. 


Leblebili Kurabiye 

Malzemeler: 
  • 1 su bardağı kavrulmuş sarı leblebi (bardak ölçüsü 200 ml)
  • 1 su bardağı fındık yağı (ayçiçek yağı da olur)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1,5 su bardağı un
Yapılışı:
  • Leblebileri rondo ya da herhangi bir öğütücüde toz haline gelene değin çekin. 
  • Kurabiye hamurunu yoğuracağınız kaseye aktarın. Üzerine fındık yağını,pudra şekerini ilave edin ve şeker iyice eriyinceye değin karıştırın.
  • Unu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. 
  • Fırını 180 derecede ısıtın. 
  • Kurabiye hamurundan minik parçalar kopararak yuvarlayın ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. 
  • Ben 70 adet kurabiye hazırladım siz dilerseniz daha büyük ebatlarda daha az kurabiye yapabilirsiniz. 
  • Önceden ısıtılmış fırında 17 dakika pişen kurabiyeleri fırından alıp tepside soğuduktan sonra (kırılgan olduklarından soğumalarını beklemenizde fayda var) servis tabağına alın. 

  • Bir fincan kahve veya iyi demlenmiş bergamotlu çay eşiliğinde (ben ekstra limon dilimi de eklerim) sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketin. Kalın sağlıcakla...
Yorum Yaz
Yorum Gönder