Top Social

reklam

ÇAĞLA AŞI

14.04.2017
ÇAĞLA AŞI TARİFİ
ÇAĞLA AŞI NASIL YAPILIR
ANTEP YEMEKLERİ
ÇAĞLA AŞI 
 Bahar mevsiminin bizlere kattığı güzel nimetlerden biri olan çağla badem ve kayısının henüz olgunlaşmamış hali sevgili dostlar.
  20-25 gün kadar kısa bir süre tezgahlarda yer alan çağlanın boyundan büyük marifetleri var.
İçerisinde barındırdığı yüksek magnezyum ile kanı bir hayli temizleyen çağla , yine içerisinde bulunan E vitamini  ile cildi güzelleştiriyor. Tüm bunların yanı sıra kalp damar sağlığını koruyup kötü kolesterolü de düşürüyor.
 Ancak gelin görün ki dışını kaplayan tüylü doku nedeniyle ben de dahil bir çok insan  yiyemiyor.  Antepli olan ve orada yaşayan bir arkadaşımın tarifi ile çağla üzerine olan kötü izlenimimi yok etmek adına çağla aşı pişirmek için mutfağa girdiğimde emin olun sonucun bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim.
  Bunca yıldır neden araştırmayıp bu lezzetten mahrum kaldık diye üzülmekten de kendimi alamıyorum işin açıkçası... Şimdi sıra sizde. Sizler de deneyin ve güzel lezzetlerinizi bizimle paylaşın...

ÇAĞLA AŞI TARİFİ
MALZEMELER:

  • 1 kg  taze.çağla 
  • 400 gr yağı alınmış kuzu kuşbaşı 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 1 Adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı  un 
  • 1 Yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz, beyaz biber
  • 1 Tatlı kaşığı tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı haspir otu  ( Arzuya göre katılmayabilir )

YAPILIŞI :
 Çağlalar yıkanır.  Ortadan boyuna  ikiye ayrılır ve çekirdekleri çıkarılıp orta boy bir   tencereye alınır. Üzerine su ilave edilir.  Yumuşayana değin  yaklaşık 10 dakika  kaynatılır. İçinde kaynadığı su süzdürülür, soğuk su ile  bir kaç defa çalkalanıp tekrar süzdürülür.
Ayrı bir tencerede geceden ıslatılmış   bir su bardağı  nohut haşlanır. Ben düdüklü tencerede 25 dakika haşladım.
  Kuzu eti  bir yemek kaşığı zeytin yağı ile suyunu çekene değin kavrulur. Suyunu çeken ete haşlanmış ve yumuşamış çağlalar ilave edilir. Üzerini geçecek kadar su eklenir.  Etler ve çağlalar  aynı oranda yumuşayana değin yaklaşık 15 dakika  pişirilir.
  Haşlanmış nohutlar ,damak tadınıza göre tuz ve beyaz biber  eklenir. Gerekirse bir bardak daha su  ilavesi yapılır.
 Ayrı bir kapta yoğurt ,yumurta ve un iyice çırpılır.
 Kaynayan yemeğin suyundan birer kepçe alınarak üzerine dökülür ve iyice karıştırılır. Karışımın ısısı ile tenceredeki etli çağla aşının ısısı birbirine yakın olunca tencereye ilave edilir . Kıvam alıp bir taşım kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Bir tatlı kaşığı tereyağı bir sos tenceresinde hafifçe eritilir. İçerisine 1 tatlı kaşığı haspir otu konularak sotelenir. Arzuya göre servis edilirken üzerine  gezdirilir. Afiyet olsun sağlıcakla kalın dostlar.

2 yorum on "ÇAĞLA AŞI "
  1. tam mevsimi kayınvalidem kendi bahçesinden getirdi yapsam dedim. bayıldım tarife. :) ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika olur derim. Üstelik ilk elden tazeciktir onlar. Şimdiden kolay gelsin. Beğeniniz ve ilginiz için teşekkür ederim. Sevgiler selamlar

      Sil