Top Social

reklam

Vegan Doğum Günü Pastası

11.01.2019

Vegan Doğum Günü Pastası Tarifi

Vegan Çocuk Doğum Günü Pastası

Vegan Doğum Günü Pastası 
Veganlık, hayvansal gıdalardan uzak kalınarak sürdürülen bir yaşam biçimi... Kimilerinin tercihi kimilerinin ise mecburen uymak zorunda kaldığı bu yaşam biçimi beraberinde bazı zorlukları da getirmekte. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ( tereyağı, krema, kaymak, peynir, yoğurt vb.), bal gibi birçok gıdayı hayatlarından çıkarmak zorundalar. 
Bu gıdaların yerini eşdeğer özelliği olan bakliyatlar, tahıllar, sebze ve meyveler, kuruyemişler, bitkisel yağlar, soya ürünleri ve bitter çikolata alıyor. Tercih olarak seçildiğinde bu kurallara uymak pek zor olmasa gerek ancak sağlık nedenleri ile vegan beslenmek zorunda kalan küçük çocuklar için oldukça zor bir durum. 
Geçtiğimiz günlerde alerjisi olduğundan vegan beslenmek zorunda kalan küçük bir beyefendi için vegan doğum günü pastası yapmam gerekti. Açıkçası bugüne kadar hazırladığım en zor pasta oldu desem yeridir. Hızlı bir araştırma sonucu evde bulunan malzemeler ile bir pasta hazırladım. Pasta kekimi  sevgili Kevserin Mutfağından esinlenerek pişirdim.  En zorlandığım kısım pastayı sıvama kısmı oldu.  Dondurulmuş muz ve hindistan cevizi kreması ile çok lezzetli bir krema hazırladım. Yumurta yerine keten tohumu kullandım sonuçta çok lezzetli bir pasta oldu. Hane halkı tarafından keki de kreması da tam not alınca gönül rahatlığı ile siparişi teslim ettim. 
Daha sonra yaptığım araştırmalarda böyle bir pastayı sıvamak için kaju kreması da kullanılıyormuş. Üstelik kıvamı da normal kremaya oldukça yakın. İlk fırsatta deneyimlemeye çalışacağım çünkü bu şekilde beslenmek zorunda kalanlar için de farklı alternatiflerin olması gerekli...



Vegan Doğum Günü Pastası 

Malzemeler

Kek Malzemeleri: 
  • 1 çorba kaşığı toz keten ya da chia tohumu 
  • 4 çorba kaşığı su 
  • 1/2 portakal suyu
  • 1/2 portakal kabuğu rendesi
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao 
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2-3 damla limon suyu
  • 2 adet muz ve  2 yemek kaşığı bitter damla çikolata (pasta aralarına koymak için) 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi sütü (pasta katlarını ıslatmak için )
Krema Malzemeleri:
  • 2 adet dondurulmuş muz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi kreması 
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri (arzuya göre arttırabilirsiniz) 
Süslemek İçin: 
  • 100 gr benmari eritilmiş bitter çikolata 
  • Kek kırıntıları 


Yapılışı:
İki adet muzu kabuklarını soyarak ve küçük küçük dilimleyerek  derin dondurucuya koyun. Hindistan cevizi kremasını da iyice soğuması için dondurucuya kaldırın. 
Bir çorba kaşığı keten tohumunu ( ben evde olmadığından beyaz chia tohumu kullandım) bir kase içerisine alın. Üzerine dört çorba kaşığı su ekleyerek karıştırın ve jelleşmesi için bir kenara kaldırın. 5-10 dakika bekletin. 
Fırını 180 derecede  fanlı olarak ısıtın. 
Başka bir derin kase içerisine unu, pudra şekerini, kakaoyu, sıvı yağı ve portakal suyunu, portakal kabuğu rendesini  koyun. Jelleşen chia tohumlarını da ekleyerek karıştırın. 
Karbonatı ilave edin üzerine limon suyunu dökün. Köpürdükten sonra kek karışımını iyice karıştırarak homojen bir hale getirin. 
20 cm lik tabanları yağlı kağıt ile kaplanmış üç adet  kek kalıbına eşit miktarda paylaştırın. Önceden ısıtılmış fırında 15- 20 dakika pişirin. 
Fırından çıkardığınız kekleri kalıplarından çıkarın ve bombelenen kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla düzeltin. Çıkan kek parçalarını elinizle ufalayın ve pastayı süslemek için kenara kaldırın.
Dondurucudan çıkardığınız muzları birkaç dakika bekleyip buzları çözülünce robotta çekin ve dondurma haline getirin. 
Hindistan cevizi kremasını mikser yardımıyla iyice çırpın. Kıvamı yoğunlaşınca robotta çektiğiniz muzları ve damak zevkinize göre pudra şekerini ilave ederek karıştırın ta ta tam krema hazır.  
Kelepçeli kalıbın tabanına ilk keki koyun.
Hindistan cevizi sütü ile keki ıslatın. 
Pasta kremasının dörtte birini kekin üzerine sürün. Dilimlenmiş muzları dizin  ve damla çikolata serpiştirin. İkinci kek parçasını koyun ve aynı şekilde krema sürün ve iç malzemeler ile döşeyin. 
Üçüncü kek parçasını da koyduktan sonra kalan krema ile pastanın etrafını güzelce sıvayın. 
Buzdolabına kaldırarak iyice soğutun. 


Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Pastanın kreması üzerine eriyen bitter çikolata ile  arzu ettiğiniz şekli çizin. Kalan kek kırıntılarını da süslemede kullanın. 
Afiyetler olsun sağlıcakla kalın... 
2 yorum on "Vegan Doğum Günü Pastası"
  1. Kekte muz tadını sevmeyenler için aynı işlemi rendelenmiş elmayla yapıyorum. Biz de vegan beslenmek zorundayız, kaju kremasını şiddetle tavsiye ederim.Bir de kurufasulye ile de krema yapılabiliyor, fikir olsun☺️Ellerinize sağlık👏🏼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elmalı da enfes olur eminim.Kesinlikle size katılıyorum araştırdığım kadarıyla kaju kreması şiddetle tavsiye ediliyor.Kuru fasulye ile yenilebilir çiçek yapan arkadaşlarım var ben de tadımladım kestane lezzetinde diyebilirim. İlginiz ve fikirler için çok teşekkür ederim.

      Sil