Top Social

reklam

SU BÖREĞİ

9.09.2016
SU BÖREĞİ TARİFİ
ERZURUM USÛLÜ SU BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
EN GÜZEL SU BÖREĞİ
BÖREK TARİFLERİ

SU BÖREĞİ 

  Su böreğini sevmeyen yoktur sanırım.  Hepinizin bildiği yemesi lezzetli ancak yapımı hayli uğraştırıcı bu güzel lezzeti ülkemizin her yöresinde yorumlayan tüm dostlara selam olsun.
  Zamanın birinde İstanbul'da yaşatan birinin yolu hasbelkader Erzurum'a düşer. Kış mevsiminin en çetin geçtiği bir zamana denk gelir bu ziyaret. Adamcağız uçaktan inip beline kadar kara batar.  Şaşkınlık içerisinde "inanamıyorum ne kadar çok kar yağmış "diye sesli düşünür.  Uçaktan onunla beraber inen yaşlı bir Erzurumlu teyzemiz hemen cevaplar "ne olsun anam sahipsiz memleket karda yağar doluda " :)
 Okuyunca çokta komik gelmiyor biliyorum.Siz fıkrayı bir de Erzurum şivesi ile dinleyin o zaman bana hak vereceksiniz.
  İşte memleket sahipsiz olduğundan cânım su böreğinin patentini Safranbolu 'ya kaptırdık.  Bir Erzurumlu olarak belirtmeliyim ki su böreği bizim bayram klasiğimizdir.  Bayram geldiğinde her evde mutlaka su böreği ve kete yapılır.  İnşaallah yakın zamanda Erzurum ketesinin tarifini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaklaşmakta olan Kurban Bayramınızı şimdiden kutluyorum. Sevgilerimle dostlar...
  Su böreği iyi hoş ama vaktim yok diyenler çakma su böreği  olan makarna böregi tarifine buradan ulaşabilirler.
 Patatesli boşnak  böreği tarifine de  buradan ulaşabilirsiniz.
  Hem lezzetli hem de kolay banyolu börek tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.

SU BÖREĞİ TARİFİ
MALZEMELER. :

  • 6 Adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı tuz  (tepeleme )
  • Aldığı kadar un  (böreklik )
İÇ MALZEMELER


  • 250 gr Beyaz peynir 
  • Yarım demetmaydanoz  (ince kıyılmış )
  • 125 gr Tereyağı  (eritilmiş )
  • 1 Çay bardağı ayçiçek yağı 


YAPILIŞI :
 Yarım çay bardağı süt ve tuzu yoğurma kabınıza alın karıştırarak tuzu eritin.
 Yumurtaları üzerine kırın ve bir spatula ile iyice karıştırın.
 Yavaş yavaş un ilavesi yapıp ele yapışmayan bir hamur elde edin.  Hamurunuzu yaklaşık 15 dakika boyunca yoğurun.  Üzerinde hava dolu baloncuklar oluşmaya başlaması ile yoğurmayı sonlandırın. 12 bezeye ayırın ve unlanmış bir tepsiye dizin. Üzerini streç film ile kaplayarak mümkünse bir gece değilse 2-3 saat dinlendirin.



  Dinlenen bezeleri teker teker un ilavesi ile merdane ve oklava yardımıyla açın. Yufkaları yırtmamaya özen gösterin eğer yırtılırsa suda haşlarken yırtılmalar olur.   Açtığınız yufkaları bir sofra bezi üzerine serin ve üzerini kapatın.




  Derin ve geniş bir tencerede 5 lt kadar suya bir yemek kaşığı tuz ve 4-5 damla limon suyu ilave ederek kaynatın.
   Derin ve geniş başka bir kaba da soğuk su doldurun.  Kaynayan suya yufkalarınızı dikkatlice koyun. Bir kevgir yardımıyla hafifçe karıştırıp yaklaşık bir dakika sonra çıkarın ve soğuk suya koyun. Soğuk su içerinden yufkanızı alın bir mutfak havlusu üzerinde suyunu süzdürün.



   Yağlanmış tepsiye serin ve üzerine iki yemek kaşığı erittiğiniz tereyağı -ayçiçek yağı karışımından sürün.  Altı bezeyi aynı şekilde haşlayarak  ve yağlayarak tepsiye yerleştirdikten sonra beyaz peynir ve maydanoz serpin.
  Kalan diğer altı yufkaya da aynı işlemi uygulayın.  Böreğin üzerini de yağlayın ve bir kaç yerinden bıçakla delik açın (kabarıp taşmaya karşı ).
  180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene değin pişirin.  Anlatımı kadar yapımı da hayli vakit alan bu güzel lezzeti sevdiklerinizle birlikte Afiyetle yeyin canlar.

Yorum Yaz
Yorum Gönder